
 

 
Use of Church Property Ordinance 1995     1 

Use of Church Property Ordinance 1995  
 

(Reprinted under the Interpretation Ordinance 1985.) 
 
The Use of Church Property Ordinance 1995 as amended by the Use of Church Property 
Ordinance 1995 Amendment Ordinance 2000, the Use of Church Property Amendment 
Ordinance 2003 and the Use of Church Property Amendment Ordinance 2005. 
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Long Title 
An Ordinance to provide for the use of an Anglican church building by a church of another 
denomination for a purpose of that church.  

Preamble 
Whereas 
A. Section 32B of the Trust Property Act confers power upon the Synod to provide, by 
ordinance, for the use of church trust property by a church of another denomination (which is 
therein defined to include any unit of that church however designated or a body established by 
that church or a unit, including a body of persons worshipping regularly at a place according to 
the rites of that church), for a purpose of that church.  

B. The power of the Synod under section 32B has been delegated to the Standing 
Committee under section 40 of the Trust Property Act.  

C. It is appropriate to provide for the use of a church building by a church of another 
denomination for a purpose of that church.  

Now the Standing Committee of the Synod of the Diocese of Sydney Ordains as follows - 

Citation 
1. This ordinance may be cited as the “Use of Church Property Ordinance 1995”. 

Definition and Interpretation 
2. In this ordinance - 

"Church Building" means a building or a part of a building of a parish duly consecrated or 
licensed for the celebration of divine service; and 
“non-occasional use” means the use of a Church Building on more than 3 occasions in 
any 12 month period; and 
"Other Church" means - 
(a) a church of another denomination whose profession of faith is Bible-based; or  
(b) any unit of a church referred to in (a) however designated; or 
(c) a body established by the church referred to in (a) or a unit of such a church. 

3. (1) Terms which are used in this ordinance and which are not defined have, unless 
the contrary intention appears, the same meaning as in the Church Administration Ordinance 
1990 or the Church Grounds and Buildings Ordinance 1990. 

(2) The Interpretation Ordinance 1985 applies. 



 

 

Use of Church Buildings by Other Denominations 
4. The churchwardens of a Church Building may permit the Other Church to use that 
Church Building for the purposes of that Other Church if -  

(a) the Archbishop, or an Assistant Bishop on his behalf if so authorised by the 
Archbishop, has approved such use and any conditions of that approval have 
been fulfilled; and  

(b) in relation to non-occasional use, an agreement in the form of the draft agreement 
referred to in subparagraph (c)(ii) of subclause 5(1) has been executed by or on 
behalf of that Church.  Any such agreement must not authorise the use of a 
Church Building for a term exceeding 2 years. 

Approval of the Archbishop or an Assistant Bishop  
5. (1) The Archbishop, or an Assistant Bishop on his behalf if so authorised by the 
Archbishop, may only approve the use of a Church Building by the Other Church if - 

(a) the minister and the majority of the parish council (if any) or if no parish council a 
majority of the churchwardens of the parish in which the Church Building is 
situated consent in writing to that use; 

(b) the Archbishop, or such Assistant Bishop, is satisfied that the profession of faith of 
the Other Church is Bible-based; and 

(c) in relation to non-occasional use, the Archdeacon – 
(i) has reported on the basis of faith held by the group seeking use of a Church 

Building; and 
(ii) is in possession of a copy of a draft agreement relating to such use in a 

form approved by the Property Trust. 
(2) An approval under subclause (1) must be communicated in writing to - 
(a) the minister and the parish council (if any) of the parish in which the Church 

Building is situated; and  
(b) in relation to non-occasional use, the Property Trust.  

 (3) An approval under subclause (1) may be given subject to such conditions as the 
Archbishop, or the Assistant Bishop, as the case may be, considers appropriate. 

Archbishop-in-Council may make Guidelines 
6. The Archbishop-in-Council may, from time to time, make guidelines not inconsistent with 
this ordinance relating to the use of a Church Building by the Other Church.  

Lapsing of Ordinance 
7. This ordinance lapses on 31 December 2015, but so as not to prejudice any agreement 
approved under its provisions. 
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STEVE LUCAS ROBERT WICKS 
Legal Officer Diocesan Secretary 
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