
Presbyter (Amendment of Terminology) Ordinance 2006 

 
No 16, 2006 
 
Long Title 
 
An Ordinance to make provision for the use of the word presbyter in the ordinances of the 
Synod of the Diocese and for related purposes. 
 

The Standing Committee of the Synod of the Diocese of Sydney Ordains as follows. 

1. Name 

This Ordinance is the Presbyter (Amendment of Terminology) Ordinance 2006. 

2. Amendment of the Interpretation Ordinance 1985 

The Interpretation Ordinance 1985 is amended by inserting a new clause 6A as follows –  

“References to priest and presbyter 

6A. In all ordinances from time to time in force in the Diocese the words ‘priest’ 
and ‘presbyter’ are synonyms.” 

3. Substitution of the word “priest”  

(1) The Presentation and Exchange Ordinance 1988 is amended by omitting “priests orders” 
in clause 19(1) and inserting instead “presbyter’s orders”. 

(2) The Interpretation Ordinance 1985 is amended by omitting “member of the clergy in 
priest’s orders” in the definition of Rector in the Schedule and inserting instead the word 
“presbyter”. 

(3) The Honorary Canons Ordinance 1911 is amended by omitting “priests’ orders” in clause 
1 and inserting instead the word “presbyters’ orders”. 

(4) The Assistant Ministers Ordinance 1990 is amended as follows –  

(a) omitting the word “priests” in the Preamble and inserting instead the word 
“presbyters”, and 

(b) omitting each reference to “priest” in clause 2(2) and inserting instead the word 
“presbyter”. 

(5) The Recognised Churches Ordinance 2000 is amended as follows – 

(a) omitting the words “priest’s” and “priest” in the definition of eligible person in clause 
2(1) and inserting instead the words “presbyter’s” and “presbyter” respectively, and 

(b) omitting the words “priest’s” and “priest” in clause 6(2) and inserting instead the 
words “presbyter’s” and “presbyter” respectively, and 

(c) omitting the word “priest” in clause 8(1)(b) and inserting instead the word 
“presbyter”, and 

(d) omitting the words “in priest’s orders” and “priest” in clause 9(a) and inserting 
instead the words “a presbyter” and “presbyter” respectively. 

(6) The Parish Relationships Ordinance 2001 is amended by omitting “in priest’s orders” in 
clause 14 and inserting instead the word “presbyters”. 

(7) The Cathedral Ordinance 1969 is amended by omitting both occurrences of “in the Holy 
Order of Priesthood” in clause 10(c) and inserting instead “in presbyter’s order”. 

 
 
 
I Certify that the Ordinance as printed is in accordance with the Ordinance as reported. 
 
 
R TONG 
Chairman of Committees 
 
 



Presbyter (Amendment of Terminology) Ordinance 2006 
 
I Certify that this Ordinance was passed by the Standing Committee of the Synod of the 
Diocese of Sydney on 31 July 2006. 
 
 
CJ MORONEY 
Secretary 
 
 
I Assent to this Ordinance. 
 
 
PETER F JENSEN 
Archbishop of Sydney 
3/8/2006 
 
 


