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* * * * * * * * * * * 

Long Title  

An Ordinance to provide special arrangements for holding general meetings of parishioners in the 
context of the public health emergency caused by the COVID-19 pandemic. 

The Standing Committee of the Synod of the Diocese of Sydney Ordains as follows. 

1. Name 

This Ordinance is the Parishes (COVID-19 and General Meetings No. 2) Ordinance 2020. 

2. Interpretation 

(1) In this Ordinance – 

“general meeting” includes an annual general meeting, 

“online service of public worship” means a form of service of a church or parish that is 
transmitted via the internet as a livestream or pre-recorded video that is intended as a 
temporary substitute for services of public worship in the church building(s) while those 
services are suspended, and 

“Prescribed Period” means the period starting on the commencement of this Ordinance 
and ending on 31 March 2021 or such later date as is determined by the Archbishop in 
writing. 

Note: The Prescribed Period was extended to 31 December 2022 by the Archbishop in writing 
on 1 January 2022. 

(2) Definitions in the Parish Administration Ordinance 2008 as in force from time to time apply 
to this Ordinance, subject to the modifications set out in this Ordinance.  

3. Conducting general meetings of parishioners by technology during the Prescribed 
Period 

(1) Subject to subclause (2), during the Prescribed Period a general meeting of parishioners 
may be conducted remotely by the use of technology as an alternative to conducting the meeting 
at a physical location if the Parish Council so determines by resolution.  

(2) For the purposes of subclause (1) – 

(a) the meeting may be held using one or more technologies that give all participants in 
the meeting reasonable opportunity to participate without being physically present in 
the same place, 

(b) all persons so participating in the meeting are taken for all purposes (for example, a 
quorum requirement) to be present at the meeting while so participating, 

(c) the meeting is convened – 

(a) by notice in writing – 
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(i) placed in a prominent position at the main entrance to the church (if 
service are being held in the church) or published in any printed weekly 
church bulletin, and 

(ii) in an electronic communication to parishioners (but only to the extent that 
the parish holds relevant contact information for its parishioners), and 

(b) by announcement at – 

(i) each Sunday service of public worship held at the church (if any) and for 
each associated congregation of the church (if any) on at least 2 Sundays 
before the day of the meeting, and 

(ii) each online service of public worship (if any) of the church or parish on 
at least 2 Sundays before the day of the meeting,  

of the date, time and place of the meeting and in the case of a meeting which is not 
an annual general meeting of parishioners, the business to be considered at the 
meeting, 

(d) any nominations from parishioners must be given to the minister at least 5 days prior 
to the date of the meeting, 

(e) a written agenda setting out the items of business and nominees for election at the 
meeting is to be circulated by electronic communication to parishioners (but only to 
the extent that the parish holds relevant contact information for its parishioners), 4 
days prior to the date of the meeting,  

(f) a vote taken at the meeting must be taken using one or more technologies that give 
each person entitled to vote the opportunity to participate in the vote in real time and 
for their vote to be recorded and counted by technological means rather than on the 
voices or a show of hands,  

(g) the procedures in Chapter 8 of Schedules 1 and 2 of the Parish Administration 
Ordinance 2008 apply with respect to questions and disputes, subject to the 
modifications for meetings and elections made by this Ordinance, and 

(h) the Meetings (Quorum, Attendance and Resolutions) Ordinance 2007 does not apply 
to the meeting. 

4. General meetings of parishioners conducted in a physical location 

(1) The following additional requirements in this clause apply to convening a general meeting 
in a physical location.  

(2) The meeting may only be convened if – 

(a) it is lawful for the gathering to be held (including with respect to the location and the 
number of parishioners expected to attend the meeting), and 

(b) social distancing and any other public health directives or guidelines in effect at that 
time are followed. 

(3) The notice requirements in rules 4.1(4) and (5) of Schedules 1 and rules 4.1(3) and (4) of 
Schedule 2 the Parish Administration Ordinance 2008 are deemed to be substituted with the 
following – 

‘(4) A general meeting of parishioners is convened – 

(a) by notice in writing – 

(i) placed in a prominent position at the main entrance to the church 
(if services are being held in the church) or published in any printed 
weekly church bulletin, and 

(ii) in an electronic communication to parishioners (but only to the 
extent that the parish holds relevant contact information for its 
parishioners), and 

(b) by announcement at – 

(i) each Sunday service of public worship held at the church (if any) 
and for each associated congregation of the church (if any) on at 
least 2 Sundays before the day of the meeting, and 

(ii) each online service of public worship (if any) of the church or parish 
on at least 2 Sundays before the day of the meeting,  
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of the date, time and place of the meeting and in the case of a meeting which is not 
an annual general meeting of parishioners, the business to be considered at the 
meeting.’ 

(4) The notice requirements in rules 4.1(3) and (4) of Schedule 2 the Parish Administration 
Ordinance 2008 are deemed to be substituted with the following – 

‘(4) A general meeting of parishioners is convened – 

(a) by notice in writing in an electronic communication to parishioners (but 
only to the extent that the parish holds relevant contact information for 
its parishioners), and 

(b) by announcement at – 

(i) each Sunday service of public worship held (if any) for each 
congregation of the parish on at least 2 Sundays before the day of 
the meeting, and 

(ii) each online service of public worship (if any) of each congregation 
of the parish on at least 2 Sundays before the day of the meeting,  

of the date, time and place of the meeting and in the case of a meeting which is not 
an annual general meeting of parishioners, the business to be considered at the 
meeting.’ 

5. Qualification criteria as a parishioner and communicant member 

(1) If a person was a communicant member of the Anglican Church of Australia or a parishioner 
of a parish or church as at 18 March 2020, the person is deemed to continue to have that status 
for the purposes of – 

(a) participation in a general meeting undertaken or convened during the Prescribed 
Period, and  

(b) any qualification criteria for – 

(i) election to an office or position at a meeting undertaken or convened during 
the Prescribed Period, or  

(ii) appointment to an office or position by the minister in connection with such a 
meeting. 

(2) The fourth clause of the declaration required by the Parish Administration Ordinance 2008 
to participate in a general meeting is deemed to be in the following form for a person who is a 
parishioner on the basis of subclause (1) – 

“I have usually during 3 months within the 12 months prior to 18 March 2020 attended 
services of public worship at [name of church] or as part of an associated 
congregation of that church.” 

6. Inconsistency 

This Ordinance applies notwithstanding and to the exclusion of the provisions in the Parish 
Administration Ordinance 2008, but only to the extent of inconsistency.    

7. Repeal 

The Parishes (COVID-19 and General Meetings) Ordinance 2020 is repealed without affecting 
the validity of any action taken pursuant to the provisions of that Ordinance.  
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