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CHURCH GROUNDS AND BUILDINGS
ORDINANCE 1990

No. 37, 1990

AN ORDINANCE relating to church grounds and buildings.
NOW the Synod of the Diocese of Sydney ordains as follows —

PART 1 — PRELIMINARY

Citation
1. This Ordinance may be cited as the “Church Grounds and Buildings
Ordinance 1990".

Definitions

2. (1) Words and expressions used in this Ordinance have the same
meanings as in the Schedule to the Interpretation Ordinance 1985 and
clause g of the Church Administration Ordinance 1990.

(2) In this Ordinance —

“Assistant Bishop” means a person holding office in the Diocese as
an Assistant Bishop;

“building” includes part of a building;

“church committee” includes persons exercising the functions of a
church committee;

“land” includes leasehold as well as freehold and any freehold or
leasehold held under or subject to legislation relating to strata or
community titles;

“parish council” includes persons exercising the powers of a parish
council.

PART 2 — NEW BUILDINGS

New sites for churches

3. (1) A person who wants to provide land as the site for a church or a
building which includes a church must —

(a) obtainthe approvals of the Archbishop and the Property Trust;
and

(b) thereafter transfer the land to the Property Trust.

(2) This clause does not apply to a person who wants to provide
land by will.

(3) In this clause “person” includes a corporation.

Architectural panels

4. (1) There is to be an architectural panel for each episcopal area of
the Diocese. -
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(2) The members of the architectural panels are to be appointed by
the Archbishop. Each such appointment may be revoked at any time by
the Archbishop. A person may be a member of more than one
architectural panel at the same time.

(3) The architectural panels, from time to time, are jointly to
prepare, revise and make available guidelines for the requirements to
be satisfied in order to obtain an approval under clause 5.

Approval of plans and specifications

5. (1) Aperson wishing to erector alter a building intended for use as a
church or hall or to erect or effect structural alterations to a house for
the use of clergy or other members of the Anglican Church of Australia
as such must first obtain approval under this clause to the proposed
works. If an approval is given subject to conditions the works may be
executed only if the conditions are satisfied or complied with.

(2) An application for approval must —

(a) be approved by resolution of the church committee or parish
councildof the parish in which the relevant building will be or is
_ situated; _

(b) be signed by the minister and a majority of the members of the
church committee or parish council of that parish;

(c) be accompanied with site plans, building plans and
specifications in relation to the proposed works; and

(d) contain information sufficient to satisfy an architectural panel
that arrangements will be made for the proper and adequate
supervision of the proposed- works.

(3) All site plans, building plans and specifiéa,tions for any such
works must be prepared by a suitably qualified person substantially in
accordance with the current guidelines for the architectural panels.

(4) An application for approval may be lodged with the Assistant
Bishop or Archdeacon of the area in which the relevant parish is
situated.

(5) An Assistant Bishop or Archdeacon who receives an application
for approval must refer the application to an architectural panel. The
architectural panel must consider the application and recommend to —

(a) the Archbishop; or

(b) an Assistant Bishop authorised by the Archbishop to give
approvals under this clause generally or in any particular
case;

that the application be approved, unconditionally or subject to
conditions, or rejected.

(6) On receipt of such recommendation, the Archbishop or
Assistant Bishop must approve the application, unconditionally or
subject to conditions, or reject the application.

(7) No building work may commence in relation to the execution of
any works until an approval under this clause has been given to those
works.
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(8) At any time before an approval is given, the minister may and
must, if requested in writing by the Archbishop or an architectural panel,
refer the application or any matter relating to the application to the
relevant parish council or church committee for further consideration
and any resolution must be notified in writing to the Archbishop or the
architectural panel as soon as reasonably possible after it is made.

Consecration and licence

6. (1) No'building intended to be used regularly for the celebration of
divine service is to be used for that purpose unless the building has
been licensed or consecrated as a church.
(2) An application for a licence or sentence of consecration may be
made by the minister or the trustee of the building.
(3) Subject to subclause (5), no building is to be licensed or
consecrated as a church until —
(a) theland on which the buildingis erected has been vested in the
Property Trust or a trustee approved by the Archbishop-in-
Council; and

(b) the building has been provided with such things as may be
requisite according to the law and usage of the Anglican
Church of Australia in the Diocese of Sydney.

(4) Where a building has been licensed or consecrated as a church,
the licence or sentence of consecration may be revoked by the
Archbishop if —

(@) the minister (if any) of the parish within which the building is

situated consents in-writing; and

(b) a majority of the members of the parish council of the parish

consents in writing.

(5) Where a building erected on church trust property in a parish is
licensed or consecrated as a church, the Archbishop may license any
other building in that parish to be used temporarily or from time to time
as a church if requested so to do by the minister and a majority of the
members of the parish council of the parish.

(6) A licence issued under subclause (5) (unless revoked under
subclause (4)) is to be for the period specified in the licence and any
building so licensed is a church of the parish concerned for the
purposes of this Ordinance and the Church Administration Ordinance
1990 during that period. :

(7) The name of a church is that specified in the licence or sentence
of consecration. The name of a church may only be changed by the
Archbishop at the request of the minister and churchwardens, if any.

PART 3 — CHURCHES AND THEIR USES, ETC
Persons permitted to officiate in churches '

7. No person is permitted to celebrate divine service or preach any
sermon in any church unless — '
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(@) in the case of a clergyman other than a deacon, he has been
licensed or approved by the Archbishop or an Assistant
Bishop; or

(b) in the case of a deacon, he or she has been licensed or
approved by the Archbishop ar an Assistant Bishop; or

(c) inthe case of alayperson, he or she has been authorised so to
do pursuant to the Deaconesses, Readers and Other Lay
Persons Ordinance 1981.

Uses of churches

8. (1) A church may be used for any one or m ;
pUrpOSEs — y y ore of the following

(a) the celebration of divine service;

(b) the giving of religious instruction in accordance with the
Fundamental Declarations and Ruling Principles of the
Anglican Church of Australia as specified in the 1961
Constitution;

(c) the conduct of a vestry or prayer meeting;

(d) such other purpose or purposes, being similar to or different
from any purpose referred to in (a), (b) or (c), as the Archbishop
may approve in writing from time to time either generally or in
any particular case or classes of cases;

and for no other purpose or purposes.

_ (2) A person may not use a church for a purpose permitted under
this clause, except with the consent of the ministZr (if gny) for the time
being of the church or, in the absence of the minister, with the consent
of the Archbishop or an Assistant Bishop. '

Alterations, ornaments and monuments
9. Iltis not lawful —

(a) to alter, add to or take away from the fabric, utensils,
ornaments or furniture of a church; or

(b) to place any monument, memorial or tablet in or on any part of
a church or church trust property but the parish Council may
permit any alteration or addition to be made to an existing
monument, memorial or tablet in a Burial Ground; or

(c) to erect any wall on church trust property in which to inter the
ashes of any deceased person or use any such wall for that
purpose;

ggcr:;;i)tt with the approval of the Archbishop by a faculty or other form of

Faculties

10. (1) Subject to any regulations made under this clause, an
application for the Archbishop’s approval under clause 9 is to be made

(@) inthe case of a parish having only one church, by the minister
and parish council but, if there is no parish council, then by the
minister and the churchwardens of that church; or
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(b) in the case of a parish having more than one church, by the
minister and church committee of the church concerned but, if
there is no such church committee, then by the minister and the
churchwardens of that church.

(2) The Archbishop-in-Council may from time to time make
regulations relating to the practice, procedure, forms and fees to be
paid in respect of all matters arising under this clause and clause 9.

(3) The Archbishop may, for the purpose of enabling him to deal
with an application for his approval under this clause, direct that notices
be given, meetings be summoned and other things be done in such
manner as he determines.

PART 4 — CLOSURE OF CHURCHES

Revocation of licence, etc

11. (1) Should the minister or churchwardens of a church, or the
Archdeacon with jurisdiction over the parish in which the church is
situated, come to the view that the church should be closed, they must

(a) discuss the proposal with the parish council of the relevant
parish and with any church committee of the church;

(b) consult with the minister of the church and/or the relevant
Archdeacon and obtain his or their views;

(c) convene a vestry meeting of the church to ascertain the views
of parishioners; and

(d) if considered appropriate , recommend to the Archbishop that
services be discontinued and the church be closed.

(2) Any recommendation to the Archbishop under this clause

should contain — o

(a) the reasons for closure;

(b) an assurance that there is no disagreement over the proposal,
or, alternatively, details of any disagreement;

(c) adeclaration from the churchwardens of the other or another
church in the relevant parish and the relevant parish council
that they will assume responsibility for the payment of rates
and other outgoings, and the care of the property, buildings

and furnishings;
(d) areporton any funds for which the churchwardens of the other
or principal church and the parish council are to become

responsible;

(e) a list of any valuable items and details of where they will be
stored; ‘

(f) the arrangements made for the removal of any memorials and
for their storage; and
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(9) an indication of the possible future of the property.

(3) After receipt of the recommendation i
revoke the licence of the church. on. the Archbishop may

PART 5 — PRE-SCHOOLS, SCHOOLS, ETC

Commencement and conduct

12. (1) No long day care centre, pre-school, kinder art

col[ege,_ or similar educational activity requirin% gec?\'/esrfwmgr!ntgll’
registration, licence .or authorisation is 'to be commenced or be
conducted by any minister, churchwarden, parish council or church
committee on any church trust property or other property except —

(a) by a committee or body corporate established i
C or constitut
by ordinance of the Synod or of the Standing Committé:; %(:

(b) with the consent of the Synod or of the Standi i
/ s ing Com
given by resolutlon_ thereof after it has determi%ed thg]tlt:ﬁg
g?pllcatlon has satisfied any applicable diocesan guidelines;

(c) byalessee or licensee under a leas i
Property Trust. e or licence granted by the

(2) In this clause, “committee” does not includ
<) . ) e churchwar
g);‘ermsmg any powers granted to them under this Qrdinance og?;::
o rtrj:;gnteAgmmlstratlon Ordinance 1990, a parish council or a church

PART 6 — TRUSTEES OBLIGATIONS

Provision of accounts

13. Where any real or personal property is held upon tri i
ust for a par
by trustees other than the Property Trust or the cr?urchwardens,gﬁgzte]
gg:;ﬁﬁ?sagg ::Jg;gft to 'tgedsfamehobligations with respect to providing
‘escribed for churchwarden
Church Administration Ordinance 1990. © under clauss 27 of the

PART 7 — BURIAL GROUNDS

Charge and administration

14. (1) Land (including church grounds) being church trust pr:
C ope
gggfgegraa:gg ;g\ri r?_rtbe;pg u?g? ai a bhurial grgund is to be uredeg t:\tg
rge ! Istration of the churchwardens and ini
parish in which such land is situated. Rt bt

(2) Any such land must not be used for any purpose other than th
burial of the dead according to the rites an b rnan the
Church of Australia, g1 s and ceremonies of the Anglican
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(3) The Archbishop and the trustees of a burial ground together
;nay make and from time to time alter rules, regulations and scales of
ees —

(@) for the management of the burial ground;
(b) for interments in the burial ground,;

(c) for the enclosure of land in the burial ground by kerbing or
otherwise; and

(d) ;or any other matters including the application of any such
ees. ‘

PART 8 — NAMES OF PARISHES

Names of parishes

15. The name of a parish is that last designated by the Archbishop. The
name of a parish may only be changed by the Archbishop at the request
of the minister and parish council, if any.

PART 9 — DELEGATION

Archbishop may delegate

16. The Archbishop may dele%ate any or all of his functions under this
Ordinance to an Assistant.Bishop or to an Archdeacon.

PART 10 — ABSENCE, ETC OF ARCHBISHOP

What happens if the Archbishop is absence from the State?

17. In the absence of the Archbishop from the State of New South
Wales the powers by this Ordinance vested in him (subject to such
limitations as he may prescribe) will be exercised by a Commissary
appointed by him and in default of such appointment or if the
Archbishop is incapable of acting then by the person who if the See
were vacant would be the administrator of the Diocese and if the See be
vacant then by such administrator.

PART 11 — COMMENCEMENT

Commencement to be determined by Archbishop-in-Council

18. (1) This Ordinance commences on a day to be determined by the
Archbishop-in-Council.

(2) The Diocesan Secretary is to notify the minister of each parish
and the churchwardens of each church of the date so determined.
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| CERTIFY that the Ordinance as printed is in accordance with the
Ordinance as reported.

E.D. Cameron
Deputy Chairman of Committees

WE CERTIFY that this Ordinance was passed by the Synod of the
Diocese of Sydney on this 11th day of October 1990.

W.G.S. Gotley
G.K. Clifton
Secretaries of Synod

| ASSENT to this Ordinance
Donald Robinson
Archbishop of Sydney

9/10/1990



