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Authorisation of Lay Ministry Ordinance 2015 
 
(Reprinted under the Interpretation Ordinance 1985.) 
 
The Authorisation of Lay Ministry Ordinance 2015 as amended by General Synod – Lay Assistants of Holy 
Communion Canon 1973 Repeal and Exclusion Ordinance 2019. 
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Long Title 
An Ordinance to provide for the authorisation of certain lay ministry in the Diocese and for related matters. 

The Synod of the Diocese of Sydney Ordains as follows. 

1. Name 
This Ordinance is the Authorisation of Lay Ministry Ordinance 2015. 

2. Interpretation 
In this Ordinance –  

“church” means – 
(a) a building or part of a building duly consecrated or licensed for the celebration of divine service, 
(b) an associated congregation of a church within the meaning of Schedule 1 of the Parish 

Administration Ordinance 2008, and 
(c) a congregation of a parish within the meaning of Schedule 2 of the Parish Administration 

Ordinance 2008. 
“deaconess” means a person who has been admitted to the order of Deaconess described in the 
General Synod – Order of Deaconesses Canon 1969 Adopting Ordinance 1970. 
“lay minister” means a lay person appointed as a staff member to assist a minister undertake ministry 
in a parish or church, whether full-time or part-time or as an employee or volunteer. 
“minister” means – 
(a) in relation to a parish or a church of a parish, the rector of the parish,  
(b) in relation to the Cathedral Church of St Andrew, the Dean, and 
(c) in relation to a church which is not a church of a parish, the person licensed to officiate at the 

church. 
“parish” means a parish or provisional parish recognised under the Parishes Ordinance 1979 or a 
recognised church or provisional recognised church under the Recognised Churches Ordinance 
2000. 
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3. Authority required for certain lay ministry
(1) The minister of a church or parish must not permit a lay person to exercise the office of lay minister
or deaconess in the church or parish unless the lay person has been authorised to do so pursuant to this
Ordinance.

(2) The minister of a church must not permit a lay person (including a lay minister or deaconess) to –
(a) deliver sermons on a regular basis in the church,
(b) administer baptisms in the church, or
(c) conduct funerals in the church,

unless the lay person has been authorised to do so pursuant to this Ordinance. 

4. Authorisation of lay ministry
(1) The Archbishop may, by authority issued to a lay person, authorise the lay person to exercise the
office of lay minister or deaconess in any church or parish.

(2) The Archbishop may authorise a lay person (including a lay minister or deaconess) –
(a) to undertake, at the request of the minister, one or more of the following ministries in any

church –
(i) conduct services of public worship,
(ii) administer baptisms,
(iii) conduct funerals,
(iv) deliver sermons, and
(v) give expositions on the aims, functions and needs of an organisation, and

(b) to perform, under the oversight of the minister, pastoral duties in any parish,
as specified in an authority issued to the lay person. 

5. Authority may be limited
An authority issued pursuant to this Ordinance –

(a) may be limited to a church or to the churches named in the authority or to the parish or parishes
named in the authority or may apply to the whole of the Diocese or to any part of the Diocese
specified in the authority, and

(b) may be issued subject to any conditions which are specified in the authority.

6. Authority may be revoked
An authority issued pursuant to this Ordinance may be revoked at any time by the Archbishop.

7. Exercise of certain functions by an Assistant Bishop
The functions under clauses 4 and 5 may be exercised by an Assistant Bishop on behalf of the Archbishop.

8. Regulations
The Archbishop-in-Council may make regulations from time to time concerning –

(a) the qualifications which a person must possess and the conditions which a person must satisfy
before an authority may be issued to that person pursuant to this Ordinance, or

(b) the manner in which any authority issued pursuant to this Ordinance is to be given and
exercised.

9. Authority for lay persons to assist in the service of Holy Communion
A lay person is authorised to assist the minister in the ministering and distribution of the Holy 
Communion where the following requirements are satisfied – 

(a) the lay person has attained the age of 18 years,
(b) the lay person has been invited by the minister to provide such assistance,
(c) the lay person is a communicant member of the Anglican Church of Australia,
(d) the minister is satisfied concerning the doctrine held by and the character of the lay person,
(e) the lay person is not the subject of a direction of the Archbishop or an Assistant Bishop that

the lay person does not provide such assistance, and
(f) the lay person is not the subject of an undertaking given under or a suspension or prohibition

order issued pursuant to the Ministry Standards Ordinance 2017 or an equivalent ordinance.
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10. Other authorities and requirements  
(1) Nothing in this Ordinance affects any requirement in relation to the licensing of deaconesses under 
the General Synod – Order of Deaconesses Canon 1969 Adopting Ordinance 1970. 
(2) This Ordinance does not apply to the ministry exercised by a lay person as a Chaplain or Assistant 
Chaplain of a school. 

11.     Transition and repeal  
(1) A lay person who, immediately before the commencement of this Ordinance, holds an authority 
issued under the Deaconesses, Readers and Other Lay Persons Ordinance 1981 continues to hold that 
authority subject to the terms and conditions on which it was issued and may continue to do any of the 
things which the person has been authorised to do in that authority.  Such an authority is taken to have 
been issued pursuant to this Ordinance. 

(2) Subject to subclause (1), the Deaconesses, Readers and Other Lay Persons Ordinance 1981 is 
repealed. 

(3) A lay minister who, immediately before the commencement of this Ordinance, does not hold an 
authority required by this Ordinance under the Deaconesses, Readers and Other Lay Persons Ordinance 
1981 to exercise the office of lay minister or undertake any of the ministries of that office, may continue to 
exercise such office and undertake such ministries without an authority under this Ordinance until – 

(a) in the case of a lay minister appointed as an employee, the end of his or her appointment, and 
(b) in any other case, 31 December 2016. 

(4) A reference in an ordinance (other than this Ordinance) to the Deaconesses, Readers and Other Lay 
Persons Ordinance 1981 or any provision of that ordinance is taken to be a reference to the Authorisation 
of Lay Ministry Ordinance 2015 or the corresponding provision of that ordinance as applicable. 

(5) Schedule 1 of the Parish Administration Ordinance 2008 is amended by omitting rule 5.3(c) and 
inserting instead – 

“(c) in the case of a lay person, he or she – 
(i) has been requested to do so by or on behalf of the minister, and 
(ii) holds a relevant authority issued pursuant to the Authorisation of Lay 

Ministry Ordinance 2015 if required.” 

 
 
 
Notes 

1. The date of assent of this ordinance was 21 October 2015.  
 
 
Table of Amendments 

Clause 9 Inserted by Ordinance No 44, 2019. 
Clause 10 Amended by Ordinance No 44, 2019. 
  
 
 
 
STEVE LUCAS DANIEL GLYNN 
Senior Legal Counsel Diocesan Secretary  

 
25 August 2022 

 
 
 


	Authorisation of Lay Ministry Ordinance 2015

